Все про шкіру «Саф’яно» («Saffiano» leather)

Шкіра «Saffiano» (Saffiano leather) посідає особливе місце серед поціновувачів розкоші та стилю. Ця унікальна шкіра, що отримала своє «нове ім’я» в одному з найвідоміших будинків моди Італії, привертає увагу своєю витонченою текстурою, міцністю і стійкістю до пошкоджень.
Знаменита «італійська» фактурна шкіра, яку використовує більшість модних/люксових брендів у своїх колекціях.
Але що ж таке шкіра Saffiano і Сафьян? І чи є між ними відмінності?
Відповідь на це питання лежить в історії їхнього походження.
Історія та походження

Історія та походження

Saffiano leather. Вважається, що оздоблення шкіри Saffiano було вперше представлено 1913 року Mario Prada в Мілані та пізніше ними запатентовано. Модель Saffiano продавалася так добре, що 1919 року Prada стала офіційним постачальником італійської королівської сім’ї. Минуло понад 100 років, як «Saffiano» підірвала світ моди і досі уособлює продукцію Prada.

Для довідки

Сафьян «Saffian» більше відомий як Morocco leather/Шкіра Марокко (також відома як Levant, французький Maroquin або німецький Saffian із Сафі (Safi), марокканське місто, відоме «своєю» шкірою) — це тонка, м’яка шкіра різних кольорів, яку виробляють рослинним дубленням зазвичай із козячих шкір, рідше — зі шкір овець, телят та жеребят. Саф’ян — широко застосовувана шкіра для виготовлення рукавичок, жіночого та чоловічого взуття, традиційно асоційована з книжковими палітурками тощо.

Шкіру Марокко імпортували в Європу, де з кінця 16 століття високо цінували за особливу міцність і розкішний вигляд у розкішних книжкових палітурках з особливою обробкою і позолотою. Найкращі сорти марокканської шкіри — це шкіра кози, але до кінця 19 століття її часто замінювали іншими менш якісними шкурами, овчиною і спілком теляти. Згодом це і призвело до трансформації та розмивання поняття «Saffian».
Марокко часто не було первинним джерелом. Деякі партії цієї шкіри поставлялися з Anatolia (Turkey) і Північної Нігерії. Шкіра отримана з кіз породи Червона Сокото (Red Sokoto). Ця порода є корінною для територій Гвінеї та Судану, савани Нігерії та регіону Мараді в Республіці Нігер. Процес дублення сильно різнився, але традиційним матеріалом для дублення був сумах.

Сучасний же «Saffiano» має мало спільного зі старовинним саф’яном, під яким цей матеріал був відомий протягом століть. Saffiano — це скоріше «італіянізація» назви, введена братами Prada.

Унікальна текстура Saffiano (Prada)

Шкіра Prada Saffiano — це натуральна високоякісна теляча шкіра, виробляється шляхом тиснення поверхні шкіри, створюючи характерний хрестоподібний візерунок. Відмінними рисами цієї шкіри є її стійкість до плям і подряпин, а також водовідштовхувальні властивості. Колірна гамма цієї шкіри різноманітна і не обмежується тільки однотонними кольорами. Двокольорові варіанти Saffiano отримують за рахунок повторного забарвлення після тиснення.

Процес виробництва

Розкішним матеріалом його робить не стільки шкіра сама по собі, скільки виробничий процес з унікальною обробкою. Процес виготовлення цієї шкіри складний і технічні деталі її виробництва не розкриваються. Відомо, що шкіра проходить основних 4 етапи. Це підготовка шкіри, нагрівання, тиснення та оздоблення. Важливо зазначити, що метод виробництва може трохи відрізнятися залежно від виробника, використовуваних основних матеріалів, бажаного кінцевого продукту тощо.

  1. Підготовка. Цей етап охоплює процес дублення і забарвлення. Фарбування не є обов’язковим і залежить від передбачуваного використання кінцевого продукту.
  2. Термообробка при 70°C (165°F). Цей етап робить шкіру більш податливою до матеріалів, що наносяться на неї.
  3. Тиснення металевою плитою з відповідною текстурою під тиском впливають на шкіру близько 10-15 секунд.
  4. Нанесення фінішного оздоблювального покриття, зазвичай із вмістом синтетичного воску. Оздоблення робить шкіру стійкою до подряпин і води, блискучою і надає їй бажаного вигляду.

Таким чином «Saffiano» відноситься не стільки до типу шкіри, а скоріше до її обробки та зовнішнього вигляду. Елементом впізнаваності цієї шкіри, безсумнівно, є її текстура. Prada заклала високий стандарт і стала символом міцності та елегантності.
Після закінчення терміну дії патенту, світові виробники шкіри прийняли цю відставку і стали виробляти свої версії Saffiano. Кожен виробник використовує як свої власні технології виробництва та оздоблення, так і сировину. Це призвело до появи на ринку продукції, що відрізняються від оригінальної шкіри Prada Saffiano не тільки зовнішнім виглядом, але і якістю.

Вироби з Saffiano

З усього написаного вище можна сказати, що Saffiano довговічна і є ідеальним варіантом для виробництва шкіргалантереї. Добре підходить для виготовлення: дорожніх валіз, сумок, портфелів, клатчів, гаманців, картхолдерів тощо.

Переваги Saffiano

Шкіра Saffiano має безліч переваг, які роблять її унікальним матеріалом:
Довговічність, обумовлена міцним восковим покриттям. Сумка із саф’янової шкіри витримає знос під час щоденного використання, оскільки шкіра не тріскається і не рветься.
Якщо подряпини коли-небудь з’являться, їх буде важко помітити через заштрихований малюнок
Вологостійкість до крапель дощу (води). Це пов’язано з покриттям із синтетичного воску.
Стійкість поверхні до пилу та бруду. Поверхня легко очищається, оскільки не потребує спеціальної підготовки.
Привабливість завдяки глянцевому блиску та оригінальній текстурі, що створює гарний та ефектний вигляд.

Недоліки Saffiano

Попри низку переваг ця шкіра має і недоліки.
Шкіра Saffiano має синтетичний вигляд, запах і суперечливі тактильні відчуття, що відрізняється від більшості типів натуральної шкіри.
Попри стійкість до стирання, погано протистоїть гострим предметам, як і більшість виробів зі шкіри. Тому слід бути обережним із нерівними краями та гострими предметами.

Після нанесення такого тиснення, шкіра стає мало схожою на всім нам знайомий вигляд натуральної шкіри, а її популярність породила виробництво синтетичних матеріалів зі схожою текстурою вельми сумнівної якості. Оздоблення Saffiano у вигляді характерних діагональних ліній, що перехрещуються, також використовується і на штучній шкірі із застосуванням полівінілхлориду і поліуретану, що імітує натуральну шкіру.
Будьте уважні до деталей, купуючи вироби зі шкіри «Saffiano.

Висновок

Saffiano leather не просто матеріал, це мистецтво, що об’єднало в собі красу і практичність. Її текстура, міцність і зносостійкість зробили цю шкіру популярною серед тих, хто цінує виняткову якість. Купуючи вироби з Saffiano, ви вкладаєтесь в елегантність і довговічність, роблячи свій вибір не тільки стильним, але й розважливим.

Версія цієї статті англійською мовою «All about Saffiano leather».

Добавить комментарий